Jednoduchý recept na buchtu chutnající po pomerančích a mandlích. Bez lepku, bez mléka. Za hodinu a čtvrt hotová i s úklidem, přísahám! Super k čaji či kávičce, jako sladká tečka po obědě. Potěší k narozeninám oslavence i oslavující.
Co budeš potřebovat na 9-10 kousků?
SUROVINY V BIO KVALITĚ
- 4 velká vejce
- 150 g cukru ( dávám z kokosových květů nebo jaggery)
- 1 středně velký pomeranč
- 1 víčko mandlové esence (příp. může být pomerančová, tu jsem zatím nezkoušela)
- 120 ml rostlinného oleje (dávám olivový)
- 300 g mandlové mouky
- 1/2 lžičky prášku na pečení
- Hrst mandlových plátků na posyp
- Olej na vymazání formy (používám kokosový)
- Mandlová mouka na vysypání formy na pečení (může být i kokosová)
POSTUP PŘÍPRAVY
- Do větší mísy odděl žloutky od bílků, bílky schovej na později do extra mísy, umixuješ z nich sníh.
- Přisyp k žloutkům cukr a řádně rozšlehej metlovým mixérem.
- Pak nastrouhej přímo do směsi kůru z celého pomeranče a vymačkej z něj šťávu (cca 1/2 hrnku), přidej mandlovou esenci, olej a vymixuj.
- Pak přidáš mandlovou mouku a jedlou sodu. A na závěr mixuješ dokud se vše nespojí.
- Pak jsou na řadě bílky, umixuj je ve sníh a po částech ho opatrně zapracuj do těsta špachtlí.
- Vymaž si formu o průměru asi tak 20-22 cm olejem, vysyp ji mandlovou nebo kokosovou moukou, vlij do ní těsto a posyp plátky mandlí.
- Vlož do předehřáté trouby na 180°C a nastav si minutku na 40 minut.
POZNÁMKY Z PRAXE
Pečení večer = doporučuji nechat v troubě přes noc, je tu minimální riziko, že se buchta uprostřed propadne, na druhou stranu jsem si šimla, že je ve výsledku o něco méně šťavňatější, olivový olej se přes noc vsákne do mandlí, což má své výhody…
Pečení ráno = větší riziko, že se propadne uprostřed, protože asi málokdo z nás odolá, nechat ji v troubě několik hodin bez povšimnutí, do úplného vychladnutí, že?
Pečení v dny vhodné na pečení dle lunárního kalendáře se povede mnohem víc nadýchaná než v jiné dny a chutná božsky.
Jak se ti mandlovo-pomerančová buchta povedla?
Napiš do komentáře, těším se na tvoje zkušenosti z praxe.
Foto: Barbora Bydžovská