Kičadi kaše z munga a rýže

V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a vyrovnává všechny tři dóši. Je považováno za sattvické neboli mysl uklidňující, vyrovnávající. Často se pojídá v rámci jedlého půstu, při návratu z půstu či při zdravotních potížích. No a nebo jen tak na odlehčení si běžného jídelníčku. Nedoporučuji ho však jíst dlouhodobě.

NA KAŠI BUDEŠ POTŘEBOVAT (1-2 porce)

  • 1/2 šálku basmati rýže ( Punjab King)
  • 1 šálek žlutého munga ( nebo půleného munga se slupkou moong chilka)
  • 3 šálky fitrované vody
  • 1 a 1/2 cm nastrouhaného kořene čerstvého zázvoru
  • kamenná sůl podle chuti cca 1/2 – 1 lžičky

NA DOCHUCOVADLO

JAK NA TO – KAŠE

  1. Propláchni rýži a mungo fazolky a společně je přes noc namoč v jedné misce do filtrované vody.
  2. Slij rýži a mungo, dej do středního rendlíku. Přidej 3 šálky vody, asafoetidu, zázvor a kamennou sůl. Voda by měla sahat zhruba 1,5 cm nad směs rýže a munga. V případě potřeby přilij filtrovanou vodu.
  3. Na středním ohni zahřívej, dokud se směs nezačne vařit.
  4. Na mírném ohni pak nech částečně odkryté vařit, dokud směs nezíská měkkou, téměř kašovitou konzistenci (20-25min). Pokud se veškerá voda vyvaří dřív, přilij další vodu.
  5. Pak vypni sporák a odlož směs stranou. Připrav si dochucovadlo.

JAK NA TO – DOCHUCOVADLO

  1. Na malé pánvičce zahřej ghí. Až bude rozpálené a začne se mihotat, přidej semínka římského kmínu a vsyp asafoetidu.
  2. Zahřívej dokud římský kmín nezačne praskat, zhruba 10-15 sec. ( při delší úpravě může zčernat a spálí se).
  3. Směs ghí a koření nalij na kaši. Zasyčí to!
  4. Kaši zamíchej a ozdob nasekanými listy koriandru.

SEZÓNNÍ ÚPRAVY

  • Pokud chceš, můžeš přidat sezónní zeleninu v libovolných kombinacích.
  • V zimě zas můžeš kombinovat mungo fazolky s indickou černou čočkou urad dhál půl na půl. Dají se sehnat půlené (chilka) i bez slupky (washed) ve specializovaném obchodě, na internetu nebo v restauracích Namastaey India (Kladno, Beroun, Mělník, Slaný).
  • Pokud potřebuješ a nemáš problém ho strávit, nešetři v zimě s ghí.
  • V létě a na podzim vynech zázvor.
  • Můžeš zakápnout pár kapkami limetkové nebo citronové šťávy.

Další články