V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a vyrovnává všechny tři dóši. Je považováno za sattvické neboli mysl uklidňující, vyrovnávající. Často se pojídá v rámci jedlého půstu, při návratu z půstu či při zdravotních potížích. No a nebo jen tak na odlehčení si běžného jídelníčku. Nedoporučuji ho však jíst dlouhodobě.
NA KAŠI BUDEŠ POTŘEBOVAT (1-2 porce)
- 1/2 šálku basmati rýže ( Punjab King)
- 1 šálek žlutého munga ( nebo půleného munga se slupkou moong chilka)
- 3 šálky fitrované vody
- 1 a 1/2 cm nastrouhaného kořene čerstvého zázvoru
- kamenná sůl podle chuti cca 1/2 – 1 lžičky
NA DOCHUCOVADLO
- 2 lžičky ghí
- 1/4 lžičky semínek římského kmínu
- 1/8 lžičky asafoetidy (čertovo lejno, hing) značka Vandevi neobsahuje lepek
- 1 lžíce najemno nasekaných listů čerstvého koriandru
JAK NA TO – KAŠE
- Propláchni rýži a mungo fazolky a společně je přes noc namoč v jedné misce do filtrované vody.
- Slij rýži a mungo, dej do středního rendlíku. Přidej 3 šálky vody, asafoetidu, zázvor a kamennou sůl. Voda by měla sahat zhruba 1,5 cm nad směs rýže a munga. V případě potřeby přilij filtrovanou vodu.
- Na středním ohni zahřívej, dokud se směs nezačne vařit.
- Na mírném ohni pak nech částečně odkryté vařit, dokud směs nezíská měkkou, téměř kašovitou konzistenci (20-25min). Pokud se veškerá voda vyvaří dřív, přilij další vodu.
- Pak vypni sporák a odlož směs stranou. Připrav si dochucovadlo.
JAK NA TO – DOCHUCOVADLO
- Na malé pánvičce zahřej ghí. Až bude rozpálené a začne se mihotat, přidej semínka římského kmínu a vsyp asafoetidu.
- Zahřívej dokud římský kmín nezačne praskat, zhruba 10-15 sec. ( při delší úpravě může zčernat a spálí se).
- Směs ghí a koření nalij na kaši. Zasyčí to!
- Kaši zamíchej a ozdob nasekanými listy koriandru.
SEZÓNNÍ ÚPRAVY
- Pokud chceš, můžeš přidat sezónní zeleninu v libovolných kombinacích.
- V zimě zas můžeš kombinovat mungo fazolky s indickou černou čočkou urad dhál půl na půl. Dají se sehnat půlené (chilka) i bez slupky (washed) ve specializovaném obchodě, na internetu nebo v restauracích Namastaey India (Kladno, Beroun, Mělník, Slaný).
- Pokud potřebuješ a nemáš problém ho strávit, nešetři v zimě s ghí.
- V létě a na podzim vynech zázvor.
- Můžeš zakápnout pár kapkami limetkové nebo citronové šťávy.